2017. december 21., csütörtök

A K-pop világa

Sziasztok!

Igen, tudom, nagyon sok volt mostanában a K-poppal kapcsolatos poszt, de úgy érzem ennek most jött el az ideje.Úgy gondolom sok olyan olvasóm van, aki tartózkodik a k-poptól, ugyanis sokan ocsmárolják ezt a műfajt, anélkül, hogy egy (ki-berohadt) dalt nem hallgatnak meg. Ez lehet, hogy csak engem idegesít, de rengeteg K-popperrel találkoztam, akinek a felfogása ilyen téren, még durvább, mint az enyém.

Szóval, most ez valami ilyesmi lesz. Remélem nem megyek az idegeidre.

K-pop előadók idolok, akiknek rohanás az életük. COMEBACK (új dal vagy album kiadása) szezonban 2-3 óra alvás jut nekik, amikor pihennek, akkor 6-8 óra. Az idolok élete nagyban függ az ügynökség hozzáállástól. Van, hogy az ügynökség nem engedi az előadóit randizni, és a hajszínét sem választhatja ki magának az idol. Nekik az idol egy termék. (lásd: SM Entertainment) Vannak olyanok is, akik kicsit engedékenyebbek (pl. Source Music), de elég ritka az ilyen.

Szóval az idolok élete egy káosz, magyarul.


Az amerikai előadók élete kicsit más. Ugyanis ők underground előadók, és ők maguk szervezik az életüket. A lemez kiadó csak az albumokkal, a videóklippekkel és a koncertekkel foglalkozik. Ha az előadó néni/bácsi fáradt, bármikor szünetre mehet. Olyan a haja amilyen ő akarja. Ebben az életben az a hátrány, hogy nehezzebb ismeretségre szert tenni. Az idol nénik/bácsik egyből a népszerűség közepébe csöppennek..

Szóval az undergound előadók élete átlagosnak mondható. Mármint egészségügyileg.


Most térjünk vissza a K-popra:


De a csapatok felépítése sem egyszerű. Az ügynékség tökéletes bandát akar, ami eladható. Ezért mindennek tökéletesnek kell lennie. Pl. egy nagyobb csapatnál vannal subvocalok is. Ők ritkán kapnak solo részt, egyszerűen csak a háttérben énekelnek, csak azért, mert remekül kiegészítő a fővokalistát.

A visual főszerepe, hogy szép legyen. Ő neki kell megfogni a szépségével az embereket. És az albumokat mindenki veszi, mint a cukrot, az ügynökségnek pedig dől a lé.


Az ügynökség sikeresen debütáltatott egy előadót, és a folytatás is jól sikerült, akkor az idol fizetése is nő. Ha viszont kudarcot vallott a dolog, akkor kidobnak, mint a véres rongyot. Akármilyen őstehetség vagy, itt csak a ~money számít mindenkinek.

Szóval akkor se vagy biztonságba, hogyha debütáltál. Akkor is jád járhat a rúd.


Ennek ellenére a k-pop egy jó műfaj. Hidd el, az idolok munkája megtérül, amint látod Taeyang is hamarosan megházasodik. Ha nem lett volna idol, akkor nem ismerte volna meg a menyasszonyát, Min Hyorint.

Utóljára, pedig hadd említsek szót JongHyung-ról.
ˇAngyal voltál, angyal lettélˇ

Szép napot!
CassidyNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése